Wednesday, 28 December 2011

::HARI-HARI TERAKHIR::

Posted by ciksuen at 10:33 9 comments
yezza!! arini ari terakhir bekerja utk thn ni

me n my hubby dgn jayenye telah mengambil cuti utk esok n lusa
bagi menurut hasrat hati yg mau ke luar kota
konon2 nk menenangkan minda
harap2 tercapai lah hendaknya
(mcm pantun 4 kerat plak ayat i..tp mcm pantun 4 kerat yang xberape nk jadi la..keke :P)

sudah almost penghujung tahun 2011 la kengkawan
indeed 2011 is a beautiful year for me
i graduated, got a job and...........GOT PREGNANT! :D
alhamdulillah atas segala rezeki & kuniaan-MU ya Allah
semoga kami tidak tergolong di kalangan org yg tidak mensyukuri nikmat-MU

2011 is leaving
so
sayonara 2011
&
welcome 2012
semoga hari2 dlm 2012 lebih bermakna & diberkati-NYA
and yg plg best, thn 2012 ni, insyaAllah me n my hubby akan ditemani chenta hati pertama kami
ouh!! excitednye i...can't wait! :D

Tuesday, 27 December 2011

::BAHAYA AIR GAS UTK SI PREGGY::

Posted by ciksuen at 15:28 6 comments

Dengan minuman berkarbonat telah menjadi satu budaya hidup masyarakat hari ini, ia sebenarnya memberi kesan buruk kepada kesihatan dan tubuh badan ibu dalam jangka masa panjang.
Kandungan gula yang tinggi iaitu sehingga tujuh hingga sembilan sudu dalam satu tin boleh menyebabkan kadar gula dalam darah wanita hamil tidak seimbang.
Kesan buruk itu bukan sahaja terdedah kepada diri sendiri bahkan ke atas bayi dalam kandungan kerana ia akan menyumbang kepada ketidakstabilan paras gula tubuh bayi.
Seseorang wanita hamil memerlukan kadar gula yang seimbang supaya keseimbangan tersebut dapat diwarisi oleh bayinya.

Minuman soda atau berkarbonat menyamai sekurang-kurangnya tujuh sudu gula dalam setiap tin. Ini mungkin mendorong kepada masalah berat badan yang naik mendadak, penyakit kencing manis dan beberapa komplikasi lain yang berlanjutan daripada dua penyakit tersebut.

source: kosmo

p/s: alamaks! mummy baru ja pas minum. aish~ yg xberkhasiat tu la yg menggoda mummy. hehe :P

::BABY OH BABY::

Posted by ciksuen at 12:11 8 comments
dear baby
mummy mintak maaf sesangat
mummy ni ngikut perasaan sgt kan?
mummy tau baby mummy ni lapa
tp mummy mmg sesangat la xde selera nk makan
although mummy da try sgt2 nk masukkan jugak nasi utk baby 
(mummy suap nasi sambil nangis2 tau baby)
mummy mmg xbleh la syg
dapat 2-3 suap je
pastu tekak mummy mmg da xleh terima 
manetah ilang selera mummy 2-3 ari ni

dear baby
shian ke baby
mummy nk sgt2 bagi baby membesar ngan sihat
nk bg baby makanan yg berkhasiat
tp mummy xberusaha sungguh2 kan?
baby jgn marah mummy ye
pasni mummy janji mummy try makan bebanyak
bg makanan yg terbaik utk baby
mummy xmo da ikut2kan perasaan sgt

dear baby
once again..
i'm sorry
sbb xmenjadi yg terbaik utk baby
sbb xmemberi yg terbaik utk baby
jahat ke mummy?

 source: mztiquemookie

Friday, 23 December 2011

::YUSRY & LISA TO ANNOUNCE SOLEMNIZATION DATE::

Posted by ciksuen at 08:56 0 comments
source: mstar
(kalu kengkawan nk bace info lebeh, sile klik link di atas ye)

eh?
lisa n yusry nk kawen da?
wah3..
skenye i
nape i ske?
sbb derang sweet sgt ble berdue
nape derang sweet sgt ble berdue?
ntah
da mata i nmpk camtu
ske ati mata i la kan?
haha :P

Thursday, 22 December 2011

::MUMMY vs BABY::

Posted by ciksuen at 16:09 8 comments
aigoo
bnyk lg brg baby yg xbeli ni
ase cam selalu je kuar bersopping
tp xterbeli bnyk utk baby
bnyk terbeli utk mummy plak
(xbaiknye la mummy ni,,,kan baby kan?)
ok2..
dis week onwards mummy sopping bnyk9 utk baby plak ek

esok cukup 33 weeks pregnancy mummy ni
cepatnye mase berlalu
tinggal lebey krg 7 weeks je lg
OMG,,7 weeks je lg??
haih
mummy suen, sile berlobar-kobar membuat preparation ok!
yang penting lengkapkan brg utk dibawa ke spital dl
sbb barang2 tu la yg nk gune dl
kan mommies kan?

Wednesday, 21 December 2011

::WORDLESS WEDNESDAY-WIFE ZED ZAIDI JOIN CLUB IBU HAMIL::

Posted by ciksuen at 10:53 0 comments
CONGRATZ ENCIK ZED ZAIDI & WIFE

Alhamdulillah
wife Encik Zed plak da join club ibu mengandung
she is currently 6 weeks & 5 days pregnant. 

 source: ohbulan

Tuesday, 20 December 2011

::SI PREGGY MAU BERGAYA::

Posted by ciksuen at 11:21 3 comments
mommies!!!!
hehe..arini tetibe mummy terase mau bergaye pulak
nk meraikan perut mummy yg semakin membesar ni
n sebab baju2 yg sedia ade pon da ketat2

tp..
pening gak ek pk nk pakai ape n ape yg sesuai nk pakai waktu pregnant ni
jenuh jugak la mummy menyurvey-nyurvey dari pg td
mummy nk yg simple je..tp nk yg nmpk stylish~ chewah!!

ni ade koleksi gambar antare few styles yg mummy berkenan

1)
source: yahoo
mummy kenan sgt baju style2 gini. pada pandangan mummy mmg nmpk cantik la. tp kalu nk pakai baju cenggini keneler sesuaikan dgn penampilan mummy yg bertudung ni. pelik plak kalu mummy pakai baju ni tetibe pakai tudung. hehe. keneler dipadankan dgn seluar dan juge inner. baru la sesuai. kan?

2)
source: yahoo
yg ni pon mummy kenan sgt. actually mummy da ade satu baju yg style ala2 cenggini. baju ni even before pregnant dl pon mummy da pakai. tp lg best pakai bile perut da besau ni. mummy padankan baju ni ngan cardigan yg long sleeve.

3) 
source: theurbanmama
ok! yg ni siyes mummy ske. simple n santai je kan. boleh pakai g jenjalan n mase sopping brg2 baby. shuweet kan? mommies ase shuwwet x pakai cenggini?

4)
source: theurbanmama
yg ni sesuai sgt kalu nk wat pakai g opis kan? pemakaian baju ni pon harus la diubah suai supaya sesuai utk org bertudung.

so mommies..mane satu yg mommies berkenan?

Monday, 19 December 2011

::KIM KARDASHIAN & KANYE WEST::

Posted by ciksuen at 16:50 0 comments
gossip2!!
(kui2..kecoh gler i ni! :P)

ehe..
gegirls sume~~ i nk mengeshare latest gosip yg i bace ni dgn u ols
td i bace, ade org kate, 
"Kim Kardashian skg ni BERCINTA dengan Kanye West"
bukan ke Puan Kim kite ni tgh dalam proses bercerai ngan hubby die after fairytale wedding aritu
copat sungguh u dpt pengganti ye Puan Kim~
 
p/s: latest gosip ke ni ek? ke i yg da ketinggalan zaman ni? hehe
xpolah..janji leh ilangkan ngantokz i di opish ni
xsaba nk balik
another 15 minutes je lg! yezza!!

::NOTA UTK SI PREGGY DI TRIMESTER KETIGA::

Posted by ciksuen at 07:45 12 comments

  •  rangsangan bayi sepatutnya sudah dimulakan atau lebih aktif lg dlm mase 3 bulan terkahir ni kerana pada waktu ini bayi anda sedang aktif menggunakan segala pancainderanya berbanding pada waktu-waktu lain.
  • buatlah rawatan antenatal anda dua minggu sekali dari sekarang sehingga minggu ke 36. 
  • inilah masa untuk memastikan jantina baby.   
source: diari hamil

 p/s: da akhir2 pregnant ni, elokla bnykkan membaca surah maryam. insyaAllah, dipermudahkan proses bersalin nnt. amin. 

Sunday, 18 December 2011

::KEMALASAN MUMMY::

Posted by ciksuen at 14:25 4 comments
bile la mummy nk mandi ni?
baby da panas la mummy.

ehe..
shian baby mummy
tp mummy mmg malas sgt nk wat pape arini
nk mandi pon mummy malas
mummy nk baring je syayang
smpai perihal makan pon mummy harapkan daddy je arini
(eh,,arini je ke mummy? bukan ari2 pon da camtu ke? kui2 :P)
sorry baby, i am just too lazy to do anything today
mummy cume terase mau berbaring je all the time
(tp..blogging rajin plak ye mummy? isk3!)

source: mamashazzy

actually minggu ni mmg minggu yg xberapa sehat wat mummy
las wednesday, mummy kene cirit birit
las friday plak mummy pitam kt opish
ble jmpa doc, die mmg advise mummy suh rest je bebanyak
jgn wat bnyk keje especially keje2 berat
kalu nk gerak bnyk pon kene slow2 n jgn mengejut
sbb mummy punye blood pressure ni rendah sgt
tu yg smpai mummy bleh pitam tu
jadi skg mummy mmg betul2 ikut advise doc la

ouh! mummy ade wat research sket2 pasal ibu2 hamil wif tekanan darah rendah ni
ni info yg mummy dpt
mummy copy paste je la ek..
kalu nk lebeh info, leh bace kt pakarhowto.

Sebilangan ibu-ibu yang hamil selalu menghadapi tekanan darah rendah. Ketahuilah bahawa ini adalah punca biasa pening dan pitam sewaktu hamil sahaja. Pada kebiasaannya keadaan ini akan berlaku jika anda berdiri terlalu lama di mana darah anada akan mudah terkumpul di kaki dan sabahagiannya juga terdapat pengurangan darah di kepala.

Jika anda pening, adalah dinasihatkan agar anda duduk secara perlahan-lahan, tundukkan kepala anda supaya darah boleh mengalir terus ke otak semula.

Sekiranya anda masih berasa agak keletihan juga, muka pula kelihatan pucat dan sukar bernafas, anda mungkin mengalami anemia. Perkara yang wajar anda lakukan adalah segera berjumpa dengan doktor anda untuk melakukan pemeriksaan darah untuk anda. Pada amnya doktor akan membekalkan anda sejenis pil zat besi kepada anda jika perlu. Disamping itu juga anda adalah digalakkan memakan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, balkoni untuk mengurangkan masalah ini.

p/s: sayur balkoni tu ape ek? ke brokoli yg dimaksudkan senanye?

Thursday, 15 December 2011

::MUMMY CHENTA K-POP::

Posted by ciksuen at 13:31 7 comments
my love for k-pop yg bermule mase zaman study di utp dl masih xluput lg walaupon i da nk jadi mummy ni. hehe
kekadang org sume wonder nape la i dok dgr lagu kpop.
padahal bukan faham pon die ckp ape.
tp i xkesah pon ape org nk kate.
da telinge i ske dgr..i layan je lah! kan?
walaupon i xfaham, tp i ske dgr rentak lagu2 k-pop ni.
kene je dgn halwa telinge i ni.
lg satu..i mmg ske dgr bahasa korea.
sbb tu bukan lagu korea je, drama & show korea pon i ske tgk.
kalu xfaham ape derang ckp, bantuan subtitle kan ade.
jadi kalu xfaham boleh bace subtitle.
ni la antara mummy punye all time peberet k-pop artist:

 lg satu sbb nape i ske derang ni is sbb derang ni cantik2 & encem2! hehe

::NOTA UTK SI PREGGY DI TRIMESTER KEDUA:

Posted by ciksuen at 07:24 4 comments
  • sekiranya anda masih belum melihat baby anda melalui ultrasound, inilah masanya!
  • teruskan pemakanan seimbang dan sihat.
  • perbanyakkan amal ibadah dan doa. 
  • berbuallah dengan baby anda secara positif sekerap yang mungkin. 
  • banyakkan pengambilan vitamin C. 
  • perhatikan kekerapan pergerakan baby anda. segera berjumpa doctor sekiranya pergerakan baby anda kurang daripada 10 kali sehari. 
  • teruskan pengambilan protein yg mencukupi
  • usaplah perut anda dengan perlahan-lahan bg tujuan menenagkan baby anda, terutamanya ketika baby bergerak. 
  • rangsang pendengarannya kepada perkara-perkara positif seperti bacaan al-Quran.
  • jaga kestabilan emosi serta perlakuan anda. 
p/s: nota ini tidaklah terhad kepada mummy sahaja, tetapi daddy juge! :D
renung-renungkan & selamat beramal~
source: diari hamil

Wednesday, 14 December 2011

::WORDLESS WEDNESDAY-UNWELL::

Posted by ciksuen at 15:56 5 comments

mummy suen is feeling unwell today.
seb bek doctor bg mc, dpt la i merehatkan diri kt umah. 
ouh! encik hubby juge bercuti utk jage i ye...baik kan my hubby? love ya!! :D

Tuesday, 13 December 2011

::NOTA UTK SI PREGGY DI TRIMESTER PERTAMA::

Posted by ciksuen at 18:34 2 comments
  •  Avoid diet utk kuruskan badan ye mommies2!
source: slate
  • Mulakan pengambilan asid folik & protein dlm pemakanan. 
 
 source: shilabuzz
  • Avoid kerja2 berat & stress. 
  • Jgn ambil medicine tanpa advice from doctor dl.

Monday, 12 December 2011

::POSISI TIDUR TERBAIK IBU HAMIL FROM DIARI HAMIL::

Posted by ciksuen at 14:42 10 comments
menurut kata pakar (yakni yakin sekali bukan i la tu orgnye), posisi tidur yg terbaik utk ibu mengandung is tido mengiring ke kiri
alhamdulillah, mmg quite sometime da mummy stat tidur mengiring ke kiri. 
tp bkn sbb mummy tau fact ni. 
mummy tdo ngiring ke kiri sbb sakit pinggang,,mcm yg mummy terangkan lam post mummy before ni: ::TIDO SI PREGGY::

ok, berbalik kepada kate pakar. 
menurut pakar lg, sebaiknye mommies kene start tido mengiring ke kiri after week 16 pregnancy. 
mengiring ke kiri ni boleh membuatkan bayi mendapat pengaliran darah dan makanan yg lebih. 
ia disebabkan adenye vena besar di bahagian belakang yang mengembalikan darah dari tubuh bahagian bawah jantung. 
posisi ni juga dapat membantu ginjal untuk membuang sisa produk dan cairan dari tubuh ibu dan mengurangkan pembengkakan pada kaki, pergelangan kaki dan tangan. 

info ni mommy amek dari sini senanye: 


siyesly buku ni best!
ade bnyk info menarik utk mommies 2 be. 
pastu siap ade ruang utk mommies catitkan as kenangan waktu preggy ni. 
name pon diari kan. mesti la boleh tulis2. 
and this is my first entry. 
mummy siap tampal lagi result self-upt mummy dl. he :D


p/s: nnt baby kuar n da pandai bace, mummy hadiahkan diari ni utk baby ye. 
harap2 xde la ilang ke mane hala plak buku ni nnt. hehe.

::SELESAI MEMILIH HOSPITAL BERSALIN::

Posted by ciksuen at 09:03 8 comments
setelah jenjalan mencari hospital wiken lepas, akhirnye hubby n i da pilih hospital n doctor untuk bersalin.
insyaAllah, i will be delivering @ kpj selangor specialist with dr shahbaiah. 
malangnye sabtu lepas xdan nk jmpe doktor terus sbb ramai sgt patient die. 
jadi ktorg book ajelah dl tarikh utk appointment. 
29hb nnt insyaAllah baru dapat jmpe doctor. 
ade x mommies yg penah bersalin kt kpj ngan doc shahbaiah ni?
kalu ade, ce-share sket cite ngan i :)
hajat hati yg sebenar nk deliver kt demc dengan dr norleen. 
tp dr norleen akan cuti pulak sepanjang bulan 1. 
tu yg sudahnye ktorg mengangkat kaki ke kpj.

disebabkan kebizian dr shahbaiah, utk check up kali ni ktorg still g ke klinik yg biase ktorg g tu la. 
sad news, baby masih underweight. 
utk week 31, baby br 1kg lebih sket je. 
doc kate kalu baby kuar nnt, berat normal at least 2.5 kg. 
kalu rendah dr tu, mungkin baby kene dok lam incubator. 
berat mummy plak alhamdulillah. 
naik jugak 1.5kg lam mase 3 weeks ni. 
doc kate ok la dari xnaik langsung. 
blood pressure mummy pon da naik sket. 
moga2 sume berjalan lancar mase proses bersalin nnt, amin.

p/s: oh baby! u r currently underweight la sayang. 
mamam bebanyak ek. 
bior cepat besar. 

Saturday, 10 December 2011

::MOM & BABY EXPO::

Posted by ciksuen at 08:25 2 comments
seakan kendengaran ade expo mom n baby kat stadium malawati, shah alam. 
kalu xsilap expo ni start dr semalam. 
jadi daddy,,,jom kite terjah!! :D
walaupon name expo ni khusus utk mom & baby je, daddy harus juge pergi! hehe 

p/s: tgk ni cik baby, every week mummy n daddy hunting for your stuff. don't worry, mummy kalu shopping ur stuff terus lupe pasal penat. excited tau! nk bg u pakai cantik2 nnt. tanda syayang dari mummy n daddy, mmmuah! :)

Friday, 9 December 2011

::KELAS ANTENATAL?::

Posted by ciksuen at 14:25 4 comments
pening kepale sudah. hasil kekusyukan bekerja sepanjang 2 hari ni. blog i pon i jarang bukak tau u ol!
xpe..yg penting esok, luse dan hari seterusnye adalah cuti!
hehe

berangan2 mcm nk pegi jenjalan cari hospital utk bersalin nnt this wiken. 
tp ase mcm nk rest je sepanjang cuti ni pon ade gak. 

oh ye..
antenatal class x g pon lg
mommies tau x katne antenatal class yg besh?
penting ke ek antenatal class ni?
ke xpe je kalu x g?

Wednesday, 7 December 2011

::WORDLESS WEDNESDAY-AKU SEORANG PEKERJA::

Posted by ciksuen at 10:09 7 comments
source: fuffer

me @ work, cenggini ler ghupenye.
oh! bukan arini je ye. 
setiap hari pong gini. hehe. 

Tuesday, 6 December 2011

::TIDO SI PREGGY::

Posted by ciksuen at 14:37 0 comments
aaaa...mummy da mule terase sakit pinggang. 
nk tdo pon da susah.
tdo melentang sakit pinggang.
tdo mengiring ke kanan sakit pinggang,
tdo mengiring ke kiri juga sakit pinggang. 
tp so far tidur mengiring ke kiri la yg paling kurang rase sakit pinggang tu. 
baby pon agaknye lg selesa kot kalu mummy tdo mengiring ke kiri. 
kalu mengiring ke kanan, baby suke tumbuk2. 
xpela baby, nnt baby kuar baby boleh tdo ikut gaya baby yang tersendiri ye. 
xlame da pon. hehe

walaupon sakit pinggang, mummy tetap happy sbb dpt tdo ngan baby. 
lgpon mase nk tdo je susah. 
ble da lelap tu cenggini plak jadinye...

source: 100pelukis

lena bagai diulik intan u ol tau!
smpai nk bgn susah bukan main lagi.
alarm pon asik kene snoozed je.
ahah.

Monday, 5 December 2011

::BERSALIN DI MANA?::

Posted by ciksuen at 11:26 14 comments
source: aztech

mau bersalin di mane ye?
erm..ble da masuk week 30 ni, br la nk pikiaq nk bersalin kat mane
igt next check up utk week 32, nk terus je g check up kt hospital bersalin pilihan
tp masalahnye xde lagi hospital pilihan tu
terase confius plak 
nk balik bersalin kt hospital di kampung ke? or bersalin je kat shah alam ni then balik berpantang kt kampung?
kalu kt shah alam  ni, serase-rase mcm mau bersalin kt demc
tp xtaula harga bersalin kat situ mcm mane
takut xtermampu pulak karang
aa...confiusnye!
cenggane ni mommies?

Sunday, 4 December 2011

::BABY N DADDY::

Posted by ciksuen at 08:06 2 comments
mlm td first time baby respond tu daddy. 
biasenye kalu daddy panggil baby n letak tangan atas pewut mummy, mesti baby senyap je. 
walaupon before tu baby bukan men aktif lg. 
maybe before ni baby belum kenal tgn n suare daddy lg kot ek. 
mlm td ble daddy letak tgn atas pewut mummy n ktorg bertanye soalan, baby dgn lajunye terus respon. 
"baby, boleh x kalau papa nk beli bag baru (tgn daddy di atas pewut mummy)"
baby kick!
"hoh!"
terus encik hubby pandang i. 
excited betul muke die. 
i pon of coz la excited gak. 
alhamdulillah ya Allah. syukur sgt atas nikmat ni. 
rase mcm nk menangis je sbb gembira. 
insyaAllah tggl lg +/- 10 weeks je baby nk dok lam pewut mummy n utk mummy enjoice saat2 indah first pregnancy.
nnt ble baby da kuar, teruskan wat mummy n daddy gumbire ye. syayang baby shangat2!

xsabanyela tunggu kemunculan baby,,kan daddy kan?
ouh! baby kick tu maksudnye baby bg daddy beli bag ke xbg ek? hmmm..~

Saturday, 3 December 2011

::HASIL DARI PUREEN STOCK CLEARANCE SALE::

Posted by ciksuen at 17:38 2 comments
sakitnye rase kaki skg. td waktu berebut-rebut bershopping di tgh lautan manusia xterase plak sakit kaki.
overall pureen stock clearance sale ni mmg besh lah. 
murah betul compared ngan harga biase kate encik hubby. 
alhamdulillah, walaupon kene berebut, ktorg dpt jugak la barang2 yg ktorg nak. 
jenuh jugak la memilih baju2 utk cik baby tadi. 
barang2 toiletries xbnyk sgt ktorg grab. beli baby powder n baby bath yg head to toe tu je. 
mase nk byr, mak ai...panjang gler kene beratur
jadi suh encik hubby beratur dl sementara i g menambah-nambah barang lg. 
pastu ble i da penat, i plak g beratur n turn hubby plak g menambah-nambah barang. bekerjasama la katekan~ hehe
balik je terus punggah2 barang, excited tol tgk barang2 baby ni. 
tp ble da punggah, rase mcm xckp je beli ni. (haish! jgn tamak  la mummy.)
inila hasil ktorg arini: 


oh! barang2 utk mummy pon ade gak yg mummy sempat rembat senanye. tp xmasuk gamba plak. xpelah, interperame gambo brg2 baby ja lah, brg2 mummy nk low profile~ :P

Friday, 2 December 2011

::30 WEEKS::

Posted by ciksuen at 15:51 4 comments
 baby @30 weeks
source: babycenter

alhamdulillah,,da 30 weeks baby lam perut mommy. tinggal lagi +/- 10 weeks je nk jmpe baby.baby saba ye (cewah! mcm la mommy ni saba sgt~ he :P), nnt kt jmpa.for the time being, dok memolek lu lam pewut mommy yg semakin bonchet ni.makan banyak2 n membesar dgn sihat ye! lebiu syayang, muah2!! :D

p/s: esok mommy nk p sopping barang2 baby sempena pureen stock clearance sale. excitednye bab sopping2 ni! xsaba i~ hehe :P

Thursday, 1 December 2011

::MOMMIES!! JOM TAMBAHKAN BERAT::

Posted by ciksuen at 19:15 8 comments
semalam mase tgh2 syiok dok nge-chat2 ngan my bestfriend2, mummy dikezutkan ngan satu ayat bestfriend mummy ni. 

"ade org ofis i ckp, kalu mase pregnant berat kurang dr 50 kg, possibility bersalin czer tinggi"

gulp! my weight baru 42 kg n skg da 7 bulan setengah da pregnant. maknenye tinggal lebeh kurang 2 bulan je lg utk gain 8kg+. 
uhu..dalam hati i da terdetik, 

"sempat ke kite ni baby?"  

xpe..yang penting kite usaha..
jom makan bnyk2~
skg ni mcm2 jenis makanan yg ade lam otak mummy ni. 
tp mlm ni mummy nk grab yang ni dl:

 source: foodpromotions

eh...sihat ke dok menu mummy ni? hehe,,xpela, kt makan dl! nnt pikiaq~ lalalalalala :)

::PELIK::

Posted by ciksuen at 09:07 0 comments
pelik...kenapa org yg tgh bwk moto ke kete ke sanggup kuar simpang xtgk kiri kanan semata-mata sbb nk ber'sms'

pelik...kenapa sanggup risikokan nyawa sendiri sbb nk ber'sms'

pelik...kenapa xendahkan keselamatan org lain sbb nk ber'sms'

pelik kan?

pelik yang buatkan aku marah di pagi2 hari ni

Wednesday, 30 November 2011

::WORDLESS WEDNESDAY-FUN FACT @ 29 WEEKS OF PREGNANCY::

Posted by ciksuen at 11:04 2 comments

Tuesday, 29 November 2011

::BF BARU SI PREGGY::

Posted by ciksuen at 20:59 12 comments
introducing my new best friend....


org kate lotion utk strecth mark ni elok la disapu awal
yelah..prevention is better than cure kan?
tp aku ble kulit da stat ase gatal2, br la terhegeh-hegeh nk p carik stretch mark lotion
harap-harap masih belum terlambat la 
jgn muncul bnyk2 sgt ye wahai encik stretch mark
keshian kt mummy kecik ni

Monday, 28 November 2011

::DETAIL SCAN::

Posted by ciksuen at 12:12 2 comments
mase masuk 20 weeks dl, i ade la sedikit excited nk wat detail scan
tp ble tanye doc mase check up dl
jawapan yg diberi mmg la sgt x memberangsangkan
dgn garangnye doc tu pernah berkata
"detail scan tu utk kandungan yang mcm ade prob je"
huhu..betul ke cenggitu?
i tgk ramai je mommies wat detail scan
through detail scan ni kan kt boleh kenal pasti kalu2 ade pape yg xabnormal pada kehamilan..
org kate elok wat detail scan ni mase minggu 20
skg i da nk masuk weeks 30, jadi xpayah pk da la..he

drpd pembacaan i (ceeewwwahhh, nk ckp i ni konon2 rajin membace je senanye! :P), org kate kalu nk wat 3d/4d scan pon elok la mase 20-28 weeks pregnancy
kalu da after that, mungkin leh nmpk muke baby je la kot
sbb kalu da dekat ujung2, baby da shempit kt dlm tu
tp kalu wat 3d/4d scan ni mcm best jugak kan
as entertainment utk parent
boleh tgk baby n gender ngan lebih clear
boleh simpan gambar! tu yg plg penting
sebagai kenangan mengharungi zaman pregnant
hehe

tp mummy ase, las2 ape pon mummy xwat..detail scan ka 3d scan ka 4d scan ka..
mummy tunggu je la baby kuar ek
kasi suprise sama mummy and daddy!! he

p/s: cik baby! shemalam kan..daddy da siap pasang wardrobe utk baby! nnt mummy n daddy penuhkan ngan baju cute2 ek. love u shayang, mmmuuahh!!

Sunday, 27 November 2011

::MOMMY NGIDAM::

Posted by ciksuen at 19:21 2 comments
terase teramat sangatlah teringinnye nak makan pulut mangga! 
kat mane ler plak nk cari ni..
nk wat sendiri dah tentula malas dan xreti..ahah

bestnye kalu dok kt UTP skg ni
bolehla g terjah makanan2 thai dekat ipoh parade
sungguh awesome lah!

::MENANGKAP TILAM BABY::

Posted by ciksuen at 01:11 0 comments
hasil tangkapan yang latest untuk baby mummy ialah set tilam kekabu!
actually mmg da dr awal lagi mummy plan nk beli tilam kekabu untuk baby ni. 
tp selame ni dok survey2 je la. 
tgk website sane, tgk website sini, tp xjmpe gak yg berkenan di hati. 

kebetulan plak arini encik hubby ajak attend wedding ofismate die kt sg buloh. 
on da way ke rumah kenduri tu, my eyes ni dgn lajunye menangkap kehadiran beberapa kedai yg jual tilam kekabu kt tepi jalan. 
tp i dgn baik hatinye bersabar dl. 
ble on da way blik barula i ajak hubby singgah. 

masuk je kedai terus i tanye si penjual tu "ade x set tilam kecik utk baby?"
penjual pon mengangguk n tunjukkan ktorg set2 yang ade. 
sesi pemilihan pon of coz la memakan mase yg lame. 
dari saiz ke warna ke corak, panjang je i pk. 
jenuh ler si hubby melayan. he..keshian daddy!

las2 sekali i membuke hati membiarkan si daddy yg pilih n yg plg penting i ske pilihan si daddy tu. 
i lap u la hubby! pandai u bace isi hati i. ehe :P
and satu lg yg penting ialah kite dpt diskaun!

cantik kan set tilam kekabu ni? tp ni bukan baby punye. set tilam baby ade lam plastik lg,,terase seakan malas lg  nk kuarkan. hehe. yg dalam pic ni mummy tgk2 kt blog kedai mini kelantan. kalu ade sape2 yg kenan boleh la lawat2 blog derang kt sini.

p/s: yeay!! cik baby da ade tilam sendiri. pasni ble da kuar, boleh tidur nyenyak2, guling2..besh kan? love love love love love from mummy n daddy~


 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez