Monday, 29 July 2013

Baby chickenpox

Posted by ciksuen at 15:20 0 comments
Assalamualaikum mommies. 

Sufi kene chickenpox!
I sgt la menggelabah at first. 
First time nk handle kan. 
Gi keje pon hati xtenang je teringat anak kt rumah. 

Sufi jenis yg mmg susah sgt nk makan ubat. 
Sbb ssh sgt nk bg die makan ubat pakai sudu/syringe, i pon try la campur dlm susu.
I notice die mmg sgt xske ubat demam. 
Even i letak dlm susu pon die boleh bau. 
So die mmg xkan minum la susu tu. 
Tp ubat2 lain no prob. 
Kalau letak dlm susu pon die xperasan. 
Die minum je smpai habes dgn slumbernye. 

So doc replace ubat demam die. 
Instead of ubat air, doc bg pil yg masuk ikut bontot tu. 
Paracetamol i rase. 
Function the same way as ubat demam biase. 
Ade 2 jenis. Yg purple and hijau. Satu utk demam above 38 and satu lg utk demam yg light, means temp below 38.
So setel prob nk bg ubat demam.

Bile kene chickenpox ni, mmg bnyk la ubat nk kene makan. 
Antibiotik, antivirus, ubat demam and ubat tahan gatal. 
Ubat sapu2 pon ade jugak. 
Bile i story kt doctor cakap Sufi ni ssh nk makan ubat,..doc tu ckp yg ptg sekali untuk chickenpox ni is ubat Antivirus tu. 
Kena paksa jugak minum sbb takut satu hari nnt boleh jd kayap. 

So selain ubat demam, semua2 ubat tu i campur je dlm susu die. Alhamdulillah abes jugak makan. Walau xikut aturan sgt. Ubat antivirus tu pttnye setiap 5 jam..tp ade gak terlajak jd 6-7 jam sbb sufi xnk menyusu. 

Ini dah hari ke-4 sufi kene chickenpox ni. Da nampak mcm nk kering. Cume dekat tapak kaki and tapak tgn yg mcm lambat sket nk baik. Tp Alhamdulillah, sufi recover dengan baik. 

So igt ye mommies..kalau anak kene chickenpox, jgn skip bg makan ubat antivirus tu tau. 

Ramai org ckp elok minum air kelapa kalau chickenpox. Tp i xbg lg sbb da start medication. Air kelapa xleh minum kalau kt on medication kan? So i tunggu abes medication br nk try bg air kelapa.

Langkah lain yg i wat mase sufi chickenpox ni is xmandikan die. Lap2 je badan. Tp ble da 3 hari asyik lap badan je..i plak ase xsedap. So pg td i mandikan juge. He

Semoga cepat sembuh ye anak..Kita nk raye dah ni. Nak raye kene la vogue the vass~


Thursday, 25 July 2013

Kisah baju raya

Posted by ciksuen at 11:49 2 comments
Assalamualaikum. 

Harini nak story kesah baju raya tahun ni. 
Dek kerana sikap last minute hamba ni, jenuh la memusing area kl & cheras cari tempat yg still terima tempahan baju raya. 
Memule da give up dah. Rasa nk beli je. Kain yang ade tu simpan je dl. 
Tp rase syg pulak nk simpan je. 
Sbb kain tu da siap2 beli 5 meter sbb nk wat sedondon ngan Sufi. 
Jadi gagahkan jugak la cari lg. 

Kain da beli awal bukan main. Bulan 12 thn lepas da shopping kain utk baju raya. Haha
Tp ble dtg bab menempah, asyik dok tangguh2. 
Alasannye.."awal lg..pose pon belum..xkanla dah nk tempah baju raya"
Last2 alasan tu makan diri..haha

I mase tu nk g tempah dlm 3 weeks before puasa, semua kedai da xnk ambik tempahan
Rata2 cakap.."2 bulan lepas dah tutup tempahan dah dik"
Haih

Tp Alhamdulillah, ade jugak rezeki ktorg nk tempah baju raya lg
Jumpa jugak satu kedai dekat Pertama yg still ambik tempahan 

Terkezut pulak dgn harga tempah baju sekarang 
Average harga utk baju kurung sahaja da dekat rm70 
Kedai i tempah tu ambik baju kurung biase rm65 utk dewasa
Utk budak rm55
Baju moden2 ke riau ke hape ke average harga dalam rm80 - rm90 
Terasa lebih berbaloi beli baju yg dah siap plak 

Balik kampung baru ni terus belaja jahit baju kurung dgn mak 
Tahun depan berazam nk wat sendiri je! Haha

Tgk post i tentang kisah baju raya tahun depan ek..jadi ke idok baju sendiri i tu..hahahaha
 

Wednesday, 24 July 2013

Bergedil Maggie, simple dan menyelerakan

Posted by ciksuen at 11:27 0 comments
Assalamualaikum. Hai ladies! :)

Semalam kan dok pening pikior nk masak ape yg simple tp menyelerakan. 
Borak2 ngan member, dpt la idea bernas ni.
Bergedil Maggie. 
Cilok resepi from Dapur Bujang. 


Bezanye, i cume da xletak garam. Sbb i rase perencah maggie je da cukup . Takut masin terlebih. 
Tp kalau ade yg ske masin2 sket, boleh la kalau nk tambah garam sket lg. 
Lepas tu i tambah ayam jugak dalam bergedil yg i wat. 

Ini ler rupe bergedil i sebelum digoreng. 




Selepas goreng lak jadi cenggini. Da habes berbuka baru teringat nk snap pic bergedil ni. Tu yg ade 3 je. Haha


Ha..satu lg..
Kalau u ol pon masukkan ayam dlm bergedil, air rebusan ayam tu, kalian tok sah la buang
Gune wat nasi ayam + sup 
I mmg saje gune air bnyk2 sket utk rebus ayam so that boleh wat nasi ayam + sup 

Resepi nasi ayam i simple je
Tumis bawang putih + halia + pelaga + bunge lawang + kulit kayu manis dgn butter
I gune butter bnyk sket sbb nk bg nasi kaler kuning cantik 
Lepas tumis tu, masukkan lebihan air rebusan ayam td
Then tambah chicken stok 
Pastu masak la nasi gune bahan2 tu

Utk sup plak, i cume tambah chicken stok + garam dalam lebihan air rebusan ayam td

Siap!

Sbb nk simple2 je, i xde la wat ayam utk nasi ayam tu or sambal and kicap. 
Makan je nasi ayam tu dgn sup dan bergedil maggie td. 

Cukup la bg orang penyegan cam i ni. Hehe


Tuesday, 23 July 2013

Idea please~

Posted by ciksuen at 11:43 2 comments
Assalamualaikum mommies! 

Baru kol 1130 pg, tp otak ni da melilau pikir nk makan ape buka puasa ptg ni. 
U ol pon same kan?
Sure awal2 da pikir nk masak ape, or nk g bazaar ke..betul x? Ke i sorang je yg over pikior awal bebenor? Hehe

Actually i tahun ni sungguh la beria dengan penuh semangat berazam nk masak je setiap hari di bulan puasa ni 
Reasonnye sbb nk berjimat
Tp da terlepas jugak kaki ni ke bazaar 2kali 
Sbb kering kontang idea nk masak ape 
Lgpon i xpro sgt bab2 masak ni 
Jadi sekali sekala teringin juge la nk makan hak sedap2 org kate..

Ble ke bazaar, walaupon baru 2 kali..rase terkejut dgn pengaliran duit yg sgt laju dek kerana harga food yg ade certain agak terlampau la in my opinion
Tp sbb teringin, kuhulurkan jua la duit

Oleh kerana significant amount yg da mengalir di bazaar, arini otak kembali set utk masak sahaja. 
Tp pening pikir nk masak ape pulak. 
Masakan yg simple tp sgt membuke selera. 
Any idea x mommies?


P/s:
Da separuh Ramadhan dah harini. 
Rasa mcm sekejap je. 
Tak lama lg dah nak habes dah bulan mulia ni. 
Jom same2 utilizekan masa yg tinggal sedikit ni utk mazimizekan amal ke jalan Allah. 

Thursday, 18 July 2013

Bloggers kental

Posted by ciksuen at 18:09 0 comments
Hi semua! Assalamualaikum. 

Adekah reader2 yg membaca my post ni blogger kental as well? 
I am actually so indulge in reading blogs. There are so many blogs that i love to read and usually can't wait for their next post even after i just read their latest post. 

I had a conversation with my friend today. Just a casual conversation that we normally have during our rest time. My friend was telling me about this one movie called 'Bikers Kental' while i was reading new post by atie @ 'Aku Bukan Bidadari'. This is where the word bloggers kental came out. I responded to her by saying 'i x tengok lg bloggers kental senanye'. Hahahahah

It was so funny actually. We both laughed at that. But i feel bad for not properly listening to her and lebih teruk sbb kantoi xdengar sgt die bercerita. 

Waa..it's hard to overcome obsession. Right? 

Wednesday, 17 July 2013

Rezeki

Posted by ciksuen at 11:41 0 comments
Assalamulaikum semua! :)

Sedikit perkongsian utk semua di pagi rabu ni. 

"Bersedekahlah kalau nak rezeki bertambah. Walau bisnes/ekonomi or else diambang kerugian/kesusutan, tetaplah bersedekah. In sha Allah rezeki bertambah. Jangan mudah terpedaya dgn godaan syaitan untuk kita tidak bersedekah, alasannye sbb takut duit yg dah susut akan lg cepat habis. Bersedekahlah walau hanye dgn nilai 5 sen. In sha Allah, Allah akan balas. Rezeki bukan sahaja tentang duit. Umur yang panjang, kesihatan, anak etc juga tergolong sebagai rezeki. Mane tau, duit 5 sen yg kite sedekah tu, Allah balas dgn kt terselamat drpd accident. Itu juga rezeki."

Bersedekahlah dgn hati yang ikhlas. 
Semoga post harini dpt jadi panduan utk kite semua lebih beramal di bulan Ramadhan ni. 

In sha Allah. 

 #adaptasidariceramahustazazharidrus

Tuesday, 16 July 2013

Baby rabun, ibu2 ambil perhatian segera ye!

Posted by ciksuen at 10:14 2 comments
Assalamualaikum semua! 
Lihat penampilan baru Sufi. 
Walau baru setahun jagung, sudah perlu berkaca mata. 

Doc kate Sufi rabun dekat. 
Kalau cube treat mase kecik ni, in sha Allah boleh baik. 

For baby, kalu nk treat rabun ni ade 2 options. First, pakai spectacle. Second, operation. We choose to try yg first dl. Walau mmg ssh, tp xbermakna xboleh. So cube je la. Smpai skrg masih susah lg nk lekat spec tu dgn Sufi. Mesti ditanggalnye. hai la anak...



Reason baby rabun ialah sbb kanta mate die kecik. So kene stimulate dari luar utk besarkan kanta tu. Itula reason kene pakai spec. 

I senanye xtau pon anak i ni rabun at first. I went to clinic becoz of fever, tp doc bagi refer letter ke hospital utk mata. Sbbnye Sufi xtgk straight. Die akan tgk org mcm menjeling. Lucky die still switch jelingan die tu. Means die still gunekan her both eyes. Alhamdulillah, ktorg da start treatment at early stage..otherwise she might advace to another stage called 'lazy eye'. Im not so sure pasal lazy eye ni. Kalau xsilap pemahaman i, lazy eye ni cume gune sebelah mata which cause the other not moving. 

Jadi ibu2 bapak2 kalau perasan anak xtgk something dgn cara yg betul, cpt2 la bwk ke doctor. Maybe xde pape, tp ble dah tau at least hati tenang sket kan? 
Dl pon i igt pandangan Sufi tu habit die je. Lgpon cute ape pandang org jeling2..hehe 


This is how she used to look at the camera. Hopefully akan recover lepas ni. Amin.

Monday, 15 July 2013

::Tanda-tanda waqaf dalam al-Quran::

Posted by ciksuen at 15:09 0 comments

Assalamualaikum semua! :)

Dah genap seminggu sambut Ramadhan kan?
Selamat berpuasa semua. 
Semoga Ramadhan kali ni dapat kt jadikan platform utk preparekan diri menjadi insan yg lebih bergune di masa hadapan. In sha Allah. 

Setelah sekian lame xpost pape kat sini..harini i terasa nk share something useful utk semua.

Tanda-tanda waqaf dalam al-Quran

1. Tanda mim ( م ) dikenali sebagai Waqaf Lazim. Adalah dikehendaki berhenti seketika apabila mim muncul. Jika tidak berhenti, kebarangkalian yang maknanya berubah.

2. Tanda tho ( ط ) adalah tanda Waqaf Mutlaq dan haruslah berhenti seketika. Ia menunjukkan yang makna belum lagi dinyatakan sepenuhnya.

3. Tanda jim ( ج ) adalah Waqaf Jaiz. Lebih elok berhenti seketika di sini walaupun tidak berhenti adalah dibenarkan.

4. Tanda zha ( ظ ) bermaksud lebih elok TIDAK berhenti.

5. Tanda sod ( ص ) dikenali sebagai Waqaf Murakhkhas, menunjukkan yang tidak digalakkan berhenti walaupun berhenti dibenarkan. Perbezaan antara hukum tanda zha dan sod adalah kegunaannya, dalam kata lain, keinginan untuk berhenti adalah lebih pada tanda sod

6. Tanda sad-lam-ya’ ( صلے ) merupakan singkatan kepada “Al-wasl Awlaa” yang bermaksud “Sambung lebih elok”. Pembaca haruslah meneruskan bacaan kerana itu lebih elok.

7. Tanda qaf ( ق ) merupakan singkatan kepada “Qeela alayhil waqf” yang bermakna “telah dinyatakan yang berhenti harus dilakukan ke atasnya”. Tidak perlu berhenti di sini.

8. Tanda sod-lam ( صل ) merupakan singkatan kepadan “Qad yoosalu” yang membawa maksud “akan bersambung kadang-kala“. Kadang-kala seseorang akan berhenti manakala ada yang tidak walaupun berhenti lebih diutamakan.

9. Tanda perkataan Qif ( قيف ) bermaksud berhenti! Ia muncul pada tempat yang kebarangkalian pembaca akan meneruskan bacaan tanpa henti.

10. Tanda sin ( س ) atau perkataan Saktah ( سکته ) menandakan berhenti seketika tanpa mengambil nafas. Dalam kata lain, pembaca haruslah berhenti seketika tanpa mengambil nafas baru untuk meneruskan ayat.

11. Tanda Waqfah ( وقفه ) serupa dengan Saktah tetapi bezanya ialah waqaf pada Waqjah lebih lama berbanding Saktah.

12. Tanda Laa ( لا ) bermaksud “Jangan!“. Tanda ini muncul kadang-kala pada penghujung mahupun pertengahan ayat. Jika ia muncul di pertengahan ayat, tidak dibenarkan berhenti dan jika berada di penghujung ayat, pembaca tersebut boleh berhenti atau tidak.

13. Tanda kaf ( ك ) merupakan singkatan kepada “Kathaalik” yang bermaksud “serupa”. Dalam kata lain, tanda yang sama sebelumnya digunakan di sini.

14. Tanda bertitik tiga (... ...) yang dikenali Waqaf Muraqabah (Berhenti Pemerhatian) atau Waqaf Ta’anuq (Terikat). Tanda ini kadang-kala diletakkan sekali huruf jim yang turut menjadi simbol bagi Mu’aanaqah ini. Ia akan muncul sebanyak dua kali di mana-mana saja dan cara membaca adalah Harus berhenti di salah satu tanda tersebut. Jika sudah berhenti pada tanda pertama, tidak perlu berhenti pada tanda kedua dan sebaliknya.

Semoga berguna utk kita semua. Kalau nak belajar lebih bnyk pasal hukum tajwid, boleh klik sini.
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez