Monday, 12 December 2011

::POSISI TIDUR TERBAIK IBU HAMIL FROM DIARI HAMIL::

Posted by ciksuen at 14:42
menurut kata pakar (yakni yakin sekali bukan i la tu orgnye), posisi tidur yg terbaik utk ibu mengandung is tido mengiring ke kiri
alhamdulillah, mmg quite sometime da mummy stat tidur mengiring ke kiri. 
tp bkn sbb mummy tau fact ni. 
mummy tdo ngiring ke kiri sbb sakit pinggang,,mcm yg mummy terangkan lam post mummy before ni: ::TIDO SI PREGGY::

ok, berbalik kepada kate pakar. 
menurut pakar lg, sebaiknye mommies kene start tido mengiring ke kiri after week 16 pregnancy. 
mengiring ke kiri ni boleh membuatkan bayi mendapat pengaliran darah dan makanan yg lebih. 
ia disebabkan adenye vena besar di bahagian belakang yang mengembalikan darah dari tubuh bahagian bawah jantung. 
posisi ni juga dapat membantu ginjal untuk membuang sisa produk dan cairan dari tubuh ibu dan mengurangkan pembengkakan pada kaki, pergelangan kaki dan tangan. 

info ni mommy amek dari sini senanye: 


siyesly buku ni best!
ade bnyk info menarik utk mommies 2 be. 
pastu siap ade ruang utk mommies catitkan as kenangan waktu preggy ni. 
name pon diari kan. mesti la boleh tulis2. 
and this is my first entry. 
mummy siap tampal lagi result self-upt mummy dl. he :D


p/s: nnt baby kuar n da pandai bace, mummy hadiahkan diari ni utk baby ye. 
harap2 xde la ilang ke mane hala plak buku ni nnt. hehe.

10 comments:

luvira on 12 December 2011 at 15:19 said...

teringin nak beli diary tuh...tapi masa dapat tau pasal diari nih, masa tuh dah 20 week...so rasanya macam dah terlambat jea...ditambah plak dengan tak berkesempatan nak g mencari kat kedai buku...ada gak jenguk2 kat kedai buku area2 rumah nih, tapi tak de ;(

ciksuen on 12 December 2011 at 15:33 said...

luvira: kite beli ni mase pregnancy da 31 minggu. kui2,,before ni kite men tulis2 note gitu2 je lam handphone. skg baru transfer blik pe yg ditulis lam handphone tu ke dlm diari. he

FieZaLieSa on 12 December 2011 at 20:57 said...

syoknye baby..bile dah besar nnt boleh bc ape yg mummy die cerita tentang die..sweet~ =)

ciksuen on 12 December 2011 at 21:13 said...

fiezaliesa: harap-harapnye cenggitu la..kite takut kite hangat2 taik ayam je sat g ni! ehe :P

~ NANA ~ on 13 December 2011 at 10:26 said...

alamak...i suka tdo telentang...x selesa mengiring...hihi

ciksuen on 13 December 2011 at 10:57 said...

nana: kite dok tidur mengiring..tp selalunye ble terjage dr tidur, sedar2 je da terlentang..pastu cepat2 ngiring blik..nnt terjaga lg, terlentang gak lagi..ahah

n0rraslida alias on 6 January 2012 at 15:52 said...

awkkkkkkkkkkk!!! ktner leh beli diary tue.... nk thu.....:)

ciksuen on 6 January 2012 at 15:56 said...

norraslida: i beli dekat kedai buku dekat tesco extra shah alam ni. best buku ni. kalu u jmpe beli la. bnyk info yg dishare lam buku ni.

n0rraslida alias on 6 January 2012 at 16:53 said...

yunk! lid nk msukn pic buku yg u beli tue yew.... nnti siggah ke blOg lid taw...^________^ LOL

Mashitah Mamat on 8 September 2015 at 21:17 said...

buku ni memang best..ayat mudah nk faham ,

Post a Comment

Newer Post clear:both; Older Post Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez