Monday, 23 April 2012

::OF DIAPERS::

Posted by ciksuen at 10:58
Hi all!

Seminggu dua ni asik dok terpikir-pikir nk gantikan disposable diapers sufi with cloth diapers (CD)
Reason nye?
Sbb CD is simply adorable
Xcaye?
Tgk la ni! 

Ha..
Cute kan?
Ade x mommies yg da gune CD?
Mcm mane ek gune CD?
Ok x?
Leceh x?
I masih dok terfikir-fikir nk gune CD ke x
Need review from mommies sume
Do reply ya!  tq~
 
Lgpon i ade mmg ade masalah sket ngan disposable diapers ni
Memule i pakaikan sufi PETPET
Tp nmpk merah2 plak kulit die
Then i try drypers, tp geram sbb pelekat die mcm prob sket
Pelekat yg asik xlekat je
Jenuh ler nk kene tampal2 double tape plak
Try pureen dry 5 tu, tp bocor plak 
Now try mamipoko
Alhamdulillah mamipoko ni molek je ngan sufi
Tapi harga boleh tahan jugak ye
Huk2
So mommies..ape u ol nye favourite diapers ek? 


18 comments:

zurayusoff on 23 April 2012 at 11:12 said...

hai salam kenal
nak tukar pakai cd ekk
try la...mana tau kan???
akak takde pengalaman lansung bab cd2 ni
tiga2 anak2 akak pakai diapers
tp ade dengar2 yg cd ni boleh menjimatkan
cuma kena rajin skit la
macam akak ni yg pemalas lipas ni yg layaknya diapers je la...

ciksuen on 23 April 2012 at 11:16 said...

salam kenal jugak~ :D
kite teringin nk try.
tp xreti camne nk handle CD ni.
nk tau review dr mommies yg da penah pakai.
kalu agak2 mampu menguruskan, insyaAllah boleh try.
he

mama irfan on 23 April 2012 at 12:02 said...

salam kenal...try la pakai huggies... yang kaler merah nya... irfan siang pki huggies mlm mamypoko... mmg ok... jarang kena ruam... pakai cd ni mmg save banyak, tapi kena hari2 la basuh cd kalu nak jaga kualiti... terutama klu anak poo poo.... cepat2 kena rendamkan cd tu ngan sabun... bagi hilang kotor n bau..huhu... cam irfan, bila da besar dah pandai buka cd sendiri, sangatlah mencabar nak bagi pakai... jap2 dia buka cd tu sendiri.... abes camno nak g pakai..last continue je la ngan pampers.... cd klu rajin ja...^_^

Mimy Hamid on 23 April 2012 at 12:03 said...

fayel semua ok..takde rashes..semua dh try.,.dah ok tu harus la murah murah ajeeeee....ngeeee fayel pakai pet pet sbb pelekat bagus...CD takde dalam list sbb mama nya pemalas ..oppsss

izwahasnan on 23 April 2012 at 12:19 said...

Hai salam perkenalan... izwa ni tgh menunggu hari.. bgi wa cd ni kurang ok bgi ibu yang pemalas macam wa ni... bz je memanjang...

Walaupun harga pempas mahal... janji senang..
wa pernah tengok akk ipar guna... tpi wa tengok CD ni kalau tak jaga betul2 dia jadi macam kain buruk dah... tak cantik langsung.. tpi mungkin dia beli yang murah kot...

TApi bagi u yg rajin ok lah.. tak pe... n cari lah yg berkualiti n kene pandai jaga...

ciksuen on 23 April 2012 at 14:12 said...

salam kenal gak mama irfan~ ha..huggies kite xpenah try lg. kite ade plan cenggitu gak. siang2 pampers lain n malam br bg pakai mamypoko. boleh save sket~ he..tgh dok survey2 gak pampers lain yg ok. tu yg terpikir cd gak tuh.

ciksuen on 23 April 2012 at 14:12 said...

pelekan pet pet mmg bgs kan? bukak tanggal 2-3 kali pong kuat gak lagi.

ciksuen on 23 April 2012 at 14:13 said...

salam kenal wa~ :) alamak! i senanye lg la super duper pemalas. ahah

mia-ina on 23 April 2012 at 14:46 said...

ramai yg memuji kehebatan pet pet..mia ada 1 kwn mmg tegar guna cloth diapers...rajin sungguh dia membasuh..lgpun dia surirumah....menyusu pun full...wanita skarang byk bekerja suen...tu yg piki pakai pampers..tp tul la org kata anak ni x tau ok ke tak dgn pampers yg dibeli..klu dpt mcm kak mimy nye anak..kan bes..semua msk&ok

hana yoriee on 23 April 2012 at 15:35 said...

Hana pun terpikir nk pki cd. Tp xla full time. Maybe masa kita cuti je ke. Haha.. Hana pun malas jgk. Aisy pn xde mslh pki mana diapers. Mamypoko mmg the best la..tp $$ nye pun best je ngalir..huhu..

ciksuen on 23 April 2012 at 15:36 said...

pendek kate kalu nk gune cd ni kene rajin la kan? utk org pemalas cam i ni cam ssh je..ahah

ciksuen on 23 April 2012 at 15:37 said...

tu la..kalu i pakai cd pon asenye mcm xfull time la kot..ikut pendapat org mcm kene rajin kalu nk handle cd..i ni pemalas sket~ jadi kene pakai sket je la cd..hehe :P

MisZ FyZa on 23 April 2012 at 16:53 said...

hai..salam perkenalan,sy skang pakai dua2..kadang2 pakai cd, bile cd basuh sy pakai pampers je..

pd pendapat sy, gune cd mmg la sgt menjimatkan..cume initial cost agak mahal, n nak kne ade dlm 10 pasang+ if kt ni jenis malas nk trus basuh..sy skang cume ade 5 pasang je, siang sy pakaikn cd, mlm sy pakai pampers, tp bl esoknye cd x kering, terpakse la pakai pampers juge..

mayb lpas ni sy nk tmbh lg koleksi cd sy..=)

lg 1 sblm terlupe, kalu awk anta anak kat bbysitter,nak ke dorang tolong basuhkn cd 2??mesti dorang perap je tunggu awk blk kn, so, if awak nk gune, siang pakai pampers, mlm br gune cd..=)
dpt juge berjimat..

ciksuen on 23 April 2012 at 16:59 said...

oh..bnyk kan factor nk kene consider before beli cd neh? hurm..kene wat research ngan lebeh mendalam ni. n tq remind sal bs tu. kene gak consider derang nk handle cd ke x. kang men hantar je terkezut plak bs tuh. he

~lonelyna~ on 8 May 2012 at 20:36 said...

baby saya serasi pakai huggies...mula2 pakai mamy poko tapi tak serasi pula..timbul rashes..pelik kan? maybe baby saya tak serasi pakai barang mahal kot...hehe..

mula2 ada niat juga nak pakaikan cd *sebab corak2 dia yang sangat kiut* tapi tak praktikal plak sebab bekerja..tapi kalau ada semangat yang kental, bley la kot kalau nak try...:)

ciksuen on 9 May 2012 at 16:03 said...

sudahnye i kuburkan je niat nk pakai cd tu. berdasarkan pada tahap kemalasan i ni, mcm xsesuai je nk handle cd. ngeh3

diana a.k.a melon on 15 August 2012 at 16:07 said...

Hye..bby sy fully cd..hehe..tp mummy full time housewife..kiki..

ciksuen on 16 August 2012 at 14:07 said...

ehe..kt kalu fulltime housewife pon xtau la mampu ke x..kagum2~ he

Post a Comment

Newer Post clear:both; Older Post Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez