::BABY FOOD-6 MONTHS::

Assalamualaikum mommies! :)

Selamat hari raye!
Thn ni first time beraya ngan anak~
Best! Hehe
Sufi juge mesti best sbb dpt collect duit raye!
Nak2 plak skrg da pandai grab. 
Ble org hulur duit raya laju je tgn die amek. 
Pastu laju jugak nk masukkan dalam mulut. 

Time raye ni Sufi dah 6 bulan. 
Jadi ble blik beraya kene bawak stok makanan die jugak. 
Utk memudahkan keje mommy die yg suam2 malas ni, mommy die pon beli ajela food baby yg dlm botol bulat2 kecik yg dijual di pasaran tu. 
Tp mungkin food sedemikian xsesuai lg ngan perut Sufi. 
So sembelit la anak mommy tu. 
Jd i rase elokla i prepare sdr food utk kesayangan i tu.

Sufi's food for today ialah bubur nasi + carrot + brocoli. 



Bahan2 utk prepare food ni same je ngan name die:

beras
carrot 
brocoli
air

Basuh beras n masak smpai jadi bubur. Dlm mase yg same kukus carrot. Ble agak2 carrot tu mcm da lembut sket masukkan brocoli then sambung kukus. Brocoli cepat lembut so xyah kukus lame2. Ble due da lembut. Kuarkan. Then peel kulit carrot tu. I xpeel kulit carrot tu awal2 sbb mcm penah terbaca kalu kukus dgn kulit, kandungan nutrien food tu akan lebeh terjaga. And sebab tu jugak i chose kukus instead of rebus. Kalu rebus, kandungan nutrien food cepat ilang. After da peel kulit carrot tu, potong n blend sekali ngan bubur nasi n brocoli td. Ble da siap blend, tapis n ready utk diserve pada baby. 


Ini Sufi punye. 
I masukkan dlm thermos utk anta ke bs pg td.

Before this dah penah bg Sufi makan bubur nasi + carrot. 
Berselera anak i makan!
So kali ni i tambah brocoli plak. 
Kene tunggu feedback dari bs ptg ni baru tau Sufi suke ke tidak. 
Hopefully ske la. 

Comments

  1. aty yang tua ni pon tengok macam berselera...huhu

    ReplyDelete
  2. yeay!!mummy sufi rajin r..makin montok sufi nanti..hehe..

    ReplyDelete
  3. kreatifnya..insyaAllah sufi suka makan tu :-)

    ReplyDelete
  4. Whether you are acquiring the purse for private use, or as a gift, you can't go wrong with wedding pearl jewelry is absolutely wonderful gift, with absolutely nothing much less than a prestigious name. Though drop pearl earrings is popular for some people in this existing economic time, the acquire is absolutely worth each penny you are spending! i wish article about pearl necklace with pendant will be seen from you。thank you.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts