Tuesday, 16 July 2013

Baby rabun, ibu2 ambil perhatian segera ye!

Posted by ciksuen at 10:14
Assalamualaikum semua! 
Lihat penampilan baru Sufi. 
Walau baru setahun jagung, sudah perlu berkaca mata. 

Doc kate Sufi rabun dekat. 
Kalau cube treat mase kecik ni, in sha Allah boleh baik. 

For baby, kalu nk treat rabun ni ade 2 options. First, pakai spectacle. Second, operation. We choose to try yg first dl. Walau mmg ssh, tp xbermakna xboleh. So cube je la. Smpai skrg masih susah lg nk lekat spec tu dgn Sufi. Mesti ditanggalnye. hai la anak...



Reason baby rabun ialah sbb kanta mate die kecik. So kene stimulate dari luar utk besarkan kanta tu. Itula reason kene pakai spec. 

I senanye xtau pon anak i ni rabun at first. I went to clinic becoz of fever, tp doc bagi refer letter ke hospital utk mata. Sbbnye Sufi xtgk straight. Die akan tgk org mcm menjeling. Lucky die still switch jelingan die tu. Means die still gunekan her both eyes. Alhamdulillah, ktorg da start treatment at early stage..otherwise she might advace to another stage called 'lazy eye'. Im not so sure pasal lazy eye ni. Kalau xsilap pemahaman i, lazy eye ni cume gune sebelah mata which cause the other not moving. 

Jadi ibu2 bapak2 kalau perasan anak xtgk something dgn cara yg betul, cpt2 la bwk ke doctor. Maybe xde pape, tp ble dah tau at least hati tenang sket kan? 
Dl pon i igt pandangan Sufi tu habit die je. Lgpon cute ape pandang org jeling2..hehe 


This is how she used to look at the camera. Hopefully akan recover lepas ni. Amin.

2 comments:

Cik Siti MAR on 18 July 2013 at 18:46 said...

Bagus akak ada kesedaran n cepat bertindak.. :-)

ciksuen on 22 July 2013 at 11:30 said...

Alhamdulillah, Allah tunjuk jalan :)

Post a Comment

Newer Post clear:both; Older Post Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez