::Tanda-tanda waqaf dalam al-Quran::


Assalamualaikum semua! :)

Dah genap seminggu sambut Ramadhan kan?
Selamat berpuasa semua. 
Semoga Ramadhan kali ni dapat kt jadikan platform utk preparekan diri menjadi insan yg lebih bergune di masa hadapan. In sha Allah. 

Setelah sekian lame xpost pape kat sini..harini i terasa nk share something useful utk semua.

Tanda-tanda waqaf dalam al-Quran

1. Tanda mim ( م ) dikenali sebagai Waqaf Lazim. Adalah dikehendaki berhenti seketika apabila mim muncul. Jika tidak berhenti, kebarangkalian yang maknanya berubah.

2. Tanda tho ( ط ) adalah tanda Waqaf Mutlaq dan haruslah berhenti seketika. Ia menunjukkan yang makna belum lagi dinyatakan sepenuhnya.

3. Tanda jim ( ج ) adalah Waqaf Jaiz. Lebih elok berhenti seketika di sini walaupun tidak berhenti adalah dibenarkan.

4. Tanda zha ( ظ ) bermaksud lebih elok TIDAK berhenti.

5. Tanda sod ( ص ) dikenali sebagai Waqaf Murakhkhas, menunjukkan yang tidak digalakkan berhenti walaupun berhenti dibenarkan. Perbezaan antara hukum tanda zha dan sod adalah kegunaannya, dalam kata lain, keinginan untuk berhenti adalah lebih pada tanda sod

6. Tanda sad-lam-ya’ ( صلے ) merupakan singkatan kepada “Al-wasl Awlaa” yang bermaksud “Sambung lebih elok”. Pembaca haruslah meneruskan bacaan kerana itu lebih elok.

7. Tanda qaf ( ق ) merupakan singkatan kepada “Qeela alayhil waqf” yang bermakna “telah dinyatakan yang berhenti harus dilakukan ke atasnya”. Tidak perlu berhenti di sini.

8. Tanda sod-lam ( صل ) merupakan singkatan kepadan “Qad yoosalu” yang membawa maksud “akan bersambung kadang-kala“. Kadang-kala seseorang akan berhenti manakala ada yang tidak walaupun berhenti lebih diutamakan.

9. Tanda perkataan Qif ( قيف ) bermaksud berhenti! Ia muncul pada tempat yang kebarangkalian pembaca akan meneruskan bacaan tanpa henti.

10. Tanda sin ( س ) atau perkataan Saktah ( سکته ) menandakan berhenti seketika tanpa mengambil nafas. Dalam kata lain, pembaca haruslah berhenti seketika tanpa mengambil nafas baru untuk meneruskan ayat.

11. Tanda Waqfah ( وقفه ) serupa dengan Saktah tetapi bezanya ialah waqaf pada Waqjah lebih lama berbanding Saktah.

12. Tanda Laa ( لا ) bermaksud “Jangan!“. Tanda ini muncul kadang-kala pada penghujung mahupun pertengahan ayat. Jika ia muncul di pertengahan ayat, tidak dibenarkan berhenti dan jika berada di penghujung ayat, pembaca tersebut boleh berhenti atau tidak.

13. Tanda kaf ( ك ) merupakan singkatan kepada “Kathaalik” yang bermaksud “serupa”. Dalam kata lain, tanda yang sama sebelumnya digunakan di sini.

14. Tanda bertitik tiga (... ...) yang dikenali Waqaf Muraqabah (Berhenti Pemerhatian) atau Waqaf Ta’anuq (Terikat). Tanda ini kadang-kala diletakkan sekali huruf jim yang turut menjadi simbol bagi Mu’aanaqah ini. Ia akan muncul sebanyak dua kali di mana-mana saja dan cara membaca adalah Harus berhenti di salah satu tanda tersebut. Jika sudah berhenti pada tanda pertama, tidak perlu berhenti pada tanda kedua dan sebaliknya.

Semoga berguna utk kita semua. Kalau nak belajar lebih bnyk pasal hukum tajwid, boleh klik sini.

Comments

Popular Posts