Thursday, 15 December 2011

::NOTA UTK SI PREGGY DI TRIMESTER KEDUA:

Posted by ciksuen at 07:24
  • sekiranya anda masih belum melihat baby anda melalui ultrasound, inilah masanya!
  • teruskan pemakanan seimbang dan sihat.
  • perbanyakkan amal ibadah dan doa. 
  • berbuallah dengan baby anda secara positif sekerap yang mungkin. 
  • banyakkan pengambilan vitamin C. 
  • perhatikan kekerapan pergerakan baby anda. segera berjumpa doctor sekiranya pergerakan baby anda kurang daripada 10 kali sehari. 
  • teruskan pengambilan protein yg mencukupi
  • usaplah perut anda dengan perlahan-lahan bg tujuan menenagkan baby anda, terutamanya ketika baby bergerak. 
  • rangsang pendengarannya kepada perkara-perkara positif seperti bacaan al-Quran.
  • jaga kestabilan emosi serta perlakuan anda. 
p/s: nota ini tidaklah terhad kepada mummy sahaja, tetapi daddy juge! :D
renung-renungkan & selamat beramal~
source: diari hamil

4 comments:

aTy _faRed~ on 15 December 2011 at 09:07 said...

yang last sekali 'untuk si daddy jugak'..betul..!! saye selalu bertekak ngan asben kate setiap pelakuan die pon baby akan ngikut gak nanti..memule asben tak nak percaye sebab die kate macamane baby ley tau sebab yg ngandung adalah si ibu jer..?? huhu...susah nak menerangkan kat die tau..

ciksuen on 15 December 2011 at 09:14 said...

aty: hehe..ye la..mmg ssh la kot derang nk faham..sbb baby dlm perut kite kan..derang ssh nk relatekan..tp baby ni kan even lam perut pon cpt je cam suare mummy n daddy die..tu yg die boleh ngikut perlakuan mummy n daddy die tu..

amal on 15 December 2011 at 12:16 said...

betul2... mummy n daddy sama2 kena berganding bahu ehehehe... dengarkan bacaan Al Quran tu memang bagus. Biasakan dia dengar dari dalam perut lagi

ciksuen on 15 December 2011 at 13:33 said...

amal: tu la kan..mummy n daddy kenela bekerjasama, kan ke anak lam pewut tu anak mummy n daddy jugak. hehe

Post a Comment

Newer Post clear:both; Older Post Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez