Wednesday, 30 November 2011

::WORDLESS WEDNESDAY-FUN FACT @ 29 WEEKS OF PREGNANCY::

Posted by ciksuen at 11:04 2 comments

Tuesday, 29 November 2011

::BF BARU SI PREGGY::

Posted by ciksuen at 20:59 12 comments
introducing my new best friend....


org kate lotion utk strecth mark ni elok la disapu awal
yelah..prevention is better than cure kan?
tp aku ble kulit da stat ase gatal2, br la terhegeh-hegeh nk p carik stretch mark lotion
harap-harap masih belum terlambat la 
jgn muncul bnyk2 sgt ye wahai encik stretch mark
keshian kt mummy kecik ni

Monday, 28 November 2011

::DETAIL SCAN::

Posted by ciksuen at 12:12 2 comments
mase masuk 20 weeks dl, i ade la sedikit excited nk wat detail scan
tp ble tanye doc mase check up dl
jawapan yg diberi mmg la sgt x memberangsangkan
dgn garangnye doc tu pernah berkata
"detail scan tu utk kandungan yang mcm ade prob je"
huhu..betul ke cenggitu?
i tgk ramai je mommies wat detail scan
through detail scan ni kan kt boleh kenal pasti kalu2 ade pape yg xabnormal pada kehamilan..
org kate elok wat detail scan ni mase minggu 20
skg i da nk masuk weeks 30, jadi xpayah pk da la..he

drpd pembacaan i (ceeewwwahhh, nk ckp i ni konon2 rajin membace je senanye! :P), org kate kalu nk wat 3d/4d scan pon elok la mase 20-28 weeks pregnancy
kalu da after that, mungkin leh nmpk muke baby je la kot
sbb kalu da dekat ujung2, baby da shempit kt dlm tu
tp kalu wat 3d/4d scan ni mcm best jugak kan
as entertainment utk parent
boleh tgk baby n gender ngan lebih clear
boleh simpan gambar! tu yg plg penting
sebagai kenangan mengharungi zaman pregnant
hehe

tp mummy ase, las2 ape pon mummy xwat..detail scan ka 3d scan ka 4d scan ka..
mummy tunggu je la baby kuar ek
kasi suprise sama mummy and daddy!! he

p/s: cik baby! shemalam kan..daddy da siap pasang wardrobe utk baby! nnt mummy n daddy penuhkan ngan baju cute2 ek. love u shayang, mmmuuahh!!

Sunday, 27 November 2011

::MOMMY NGIDAM::

Posted by ciksuen at 19:21 2 comments
terase teramat sangatlah teringinnye nak makan pulut mangga! 
kat mane ler plak nk cari ni..
nk wat sendiri dah tentula malas dan xreti..ahah

bestnye kalu dok kt UTP skg ni
bolehla g terjah makanan2 thai dekat ipoh parade
sungguh awesome lah!

::MENANGKAP TILAM BABY::

Posted by ciksuen at 01:11 0 comments
hasil tangkapan yang latest untuk baby mummy ialah set tilam kekabu!
actually mmg da dr awal lagi mummy plan nk beli tilam kekabu untuk baby ni. 
tp selame ni dok survey2 je la. 
tgk website sane, tgk website sini, tp xjmpe gak yg berkenan di hati. 

kebetulan plak arini encik hubby ajak attend wedding ofismate die kt sg buloh. 
on da way ke rumah kenduri tu, my eyes ni dgn lajunye menangkap kehadiran beberapa kedai yg jual tilam kekabu kt tepi jalan. 
tp i dgn baik hatinye bersabar dl. 
ble on da way blik barula i ajak hubby singgah. 

masuk je kedai terus i tanye si penjual tu "ade x set tilam kecik utk baby?"
penjual pon mengangguk n tunjukkan ktorg set2 yang ade. 
sesi pemilihan pon of coz la memakan mase yg lame. 
dari saiz ke warna ke corak, panjang je i pk. 
jenuh ler si hubby melayan. he..keshian daddy!

las2 sekali i membuke hati membiarkan si daddy yg pilih n yg plg penting i ske pilihan si daddy tu. 
i lap u la hubby! pandai u bace isi hati i. ehe :P
and satu lg yg penting ialah kite dpt diskaun!

cantik kan set tilam kekabu ni? tp ni bukan baby punye. set tilam baby ade lam plastik lg,,terase seakan malas lg  nk kuarkan. hehe. yg dalam pic ni mummy tgk2 kt blog kedai mini kelantan. kalu ade sape2 yg kenan boleh la lawat2 blog derang kt sini.

p/s: yeay!! cik baby da ade tilam sendiri. pasni ble da kuar, boleh tidur nyenyak2, guling2..besh kan? love love love love love from mummy n daddy~


Friday, 25 November 2011

::FROM YUNA TO ANUAR ZAIN::

Posted by ciksuen at 12:00 4 comments
uuu..very da keshian kt yuna..
buruk lah siku amek balik ble da bagi

tp kan... "sedetik lebih" pon sedap gak!
jadi xkesah la mane2 pon. 
hehe

Thursday, 24 November 2011

::SALE SALE SALE!! ATTENTION TO ALL MOMMIES AND MOMS TO BE::

Posted by ciksuen at 21:33 2 comments
wah3~ this is my 2nd post for today..sume sbb mummy tgh excited tahap gaban ni. hehe. 
tgh2 dok layan2 blog2 mommies lain td, ternampak plak poster clearance sale PUREEN!
jadi to all mommies n moms 2 be out there, jejomz serbu! 
 

eypt,,ade lg tau,,almaklumla end of year ni kan..yahoo!! SALE SALE SALE..hehe
LITTLEWHIZ and PONEY pon ade gak wat sale. 
dua2 sale ni kt shah alam. I LIKE! :P


 sekian, harap maklum. haha. selamat bershopping mommies!

::MABUK SI PREGGY::

Posted by ciksuen at 18:25 0 comments
arini mummy mabuk berkaraoke. abeh sume lagu aku nyanyi. smpai kan lagu utp pon berulang2 kali aku nyanyi. he

cerite sal mabuk ni, teringat plak mase awal2 preggy dl. 
alkesahnye si mummy ni sangatla teringinnye nk makan cheese baked rice. 
jadi bergegas si daddy bawak g pizza hut. 
malang plak nasib, pizza hut yg dkt umah ktorg ni kate nasi abes plak waktu tu. 
jadi ktorg pon bergerak la ke pizza hut yang lain. 
pusing2 punye pusing, singgah punye singgah, las2 kesimpulannye sume pizza hut yang ktorg g kate xde cheese baked rice mase tu. 
so i pon terpaksa la bersabar lg. 
makan la mende lain dl. 

esoknye, tanpa mengenal erti putus ase, ktorg pergi lg pizza hut yg dekat ngan umah ktorg ni utk cari cheese baked rice. 
masuk2 terus je tanye adik kt kaunter tu cheese baked rice ade ke x. 
ble die kate ade, terus la si mummy ni sengih smpai ke telinge. 
jadi ktorg pon pilih la tempat cantik nk duduk, hubby bukak2 menu, pilih makanan utk die isi ke dlm perut. 
mummy tanpa pikir panjang terus je la order cheese baked rice (name pon tgh ngidam, laju je ler)
sementara tunggu food, ktorg pon borak2 la, ketawa2 isi mase lapang. 
kemudian dtg la pekerje pizza hut tu ke meja ktorg menghantar pesanan si hubby sambil memaklumkan "sorry, cheese baked rice abes la"
gulp! tersentak la si mummy. ble die tanye nk ganti pape x, terus je aku geleng. ble pekerja tu blah je dr meja ktorg, terus la mengalir air mate membasahi pipi aku ni smbil aku ngomel2 marah2kan org pizza hut tu sbb bagi harapan palsu. tp skg ble teringat blik n bile n cite kt kawan2, tangisan aku satu ketike dl tu jadi bahan ketawa je. ehe. mcm2 hal org preggy ni. xdpt makan pon nangis. haha. 

p/s: last2 i dpt gak makan cheese baked rice tu. tp ble da dpt makan, xabes pon! he

Wednesday, 23 November 2011

::BABY CHECKLIST::

Posted by ciksuen at 19:08 0 comments
yesh! checklist barang2 cik baby da siap. nk beli brg harusla berchecklist, follow xfollow itu pula xharus. hehehe..
do help me out kalau2 tertinggal pape,,almaklumla bakal mummy baru~

♥ CLOTHING
baju lengan pendek
baju lengan panjang
seluar pendek
seluar panjang
baju jalan
barut - handmade by tok
romper
mittens & booties
socks
hat
baby wardrobe
nk cari ala2 cenggini, yang ptg harus berkaler putih

♥ FEEDING
set breast pump
thermos
feeding bottle 
bottle brush
warmer

♥ NURSERY
baby cot
 set baby cot juga harus berkaler putih, barula match ngan drawer. kalu dpt set cenggini lg best kan baby,,boleh jadi baby cot, boleh jadi katil biase, boleh jadi sofa..
set mattress, pillow and bolster - mummy plan nk cari yang kekabu
mosquito net
blanket

♥ BATHIING
bath tub
toiletries
towel
cotton ball/cotton bud
baby comb
manicure set
nasal aspirator

♥ DIAPERING
changing mat
baby wipes
disposable diaper
napkins
diaper rash cream

♥ TRAVELLING
stroller
 
daddy kate stroller haruslah ade tiga tayar yang besar,,jadi ktorg aim sesuatu yang seperti ini
carrier
diaper bag  - mau yang cute2 tp maintain glamor :P

 ok, done! xsabarnye mau shopping!!

Tuesday, 22 November 2011

::BUKA BICARA @ 28 WEEKS::

Posted by ciksuen at 19:18 3 comments
in the middle of my journey to become a mummy,  tibe2 terase nk berkongsi tulisan dan chenta dengan u ols.
dgn ini aku mewelcomekan diri sendiri ke dunia blogging! :) ________________________________________________________
28 WEEKS!!
Minggu ni pregnancy da masuk 28 weeks. Baby kick terase makin kuat, even mase tgh writing ni pon cik baby melompat2 kegirangan lam perut (excited sbb mummy dok cite sal cik baby ye?)


ari sabtu lepas g check up cik baby. 
 berat baby: 825 gram
berat mummy: 42 kg
doc kate kt ni same2 kecik la baby. berat mummy naik 1 kg je compared tu last check up. tp doc kate ok la dari xnaik langsung.


since da masuk 7 months ni, ktorg pon da stat2 beli2 barang2 cik baby. 
after check up aritu terus je g layan parenthood expo kt midvalley. jenuh mummy bergelut ngan mak2 buyung yang lain. seb bek dpt ape yang dicari. ni la antara hasil ktorg ari sabtu lepas: 

Medela Swing

Set breastpump ni dtg sekali ngan cooler bag and storage bottle. berbaloi la jugak beli sbb after da survey2 kt situ la yg offer harga plg berbaloi. 



Thermos

Mmg da lame plan nk beli thermos ni. tp setiap kali g mall je mesti tgk2 then letak balik. rupenye nk dpt rezeki beli ngan harga murah sket. dapat 2 pulak tu. 


mummy beli barang2 ni ngan harapan nk bagi cik baby minum susu ibu je nnt. susu ibu kan susu terbaik~ :) 
skg mummy kene menabung  utk bagi yg terbaik utk cik baby, moga2 cik baby pon nnt jadi insan yang terbaik utk mummy n daddy ye! 


p/s: love you baby! :)
ok, da kene tinggalkan pc, si daddy mau men game pulak.
almaklumla share pc. 
kene guna ikut turn.
lgpon sharing is caring kan~  
Newer Posts clear:both; Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez