Thursday, 12 January 2012

::TANDA-TANDA BERSALIN::

Posted by ciksuen at 08:00
Assalamualaikum all!

bersempena menjelangnye usia kandungan 36 minggu i yg akan menjelma esok
let me share this wif all of u
ye lah
bile da masuk 9 bulan
fizikal & mental da kene get ready utk proses bersalin 
(uuu...ready ke i?)

so meh kite belajar dulu tanda2 bakal bersalin
nnt xde ler cuak sgt 
kan mommies kan?

TANDA2 HENDAK BERSALIN 

pengeluaran lendir bercampur darah
biasenye jadi beberapa hari sblm bersalin. tp kalu pendarahan tu terlampau bnyk, better g cek doctor terus. 

air ketuban pecah
harus segera ke doctor. sbb ni tanda waktu bersalin da dekat. 

contraction yg teratur
if contraction jadi every 5 minutes or da rase sakit sgt, terus g spital ye buddies. jgn lupe angkut beg mommy n baby sekali tau!

source: diari hamil


16 comments:

Hafizah on 12 January 2012 at 09:03 said...

i kuar tande darah.pastu trs start contraction.
tp smpai bersalin 10 min sekali.xde 5 min sekali pn.tande darah tu mcm peod.die akan kuar smpaila bersalin.mcm peodla..kene pkai pad.

Mimy Hamid on 12 January 2012 at 09:21 said...

agak cuak bila tanda tanda ni...apa la tanda bersalin ku nanti ek...semoga dipermudahkan la

e k i n ♥ y u s r i on 12 January 2012 at 09:31 said...

nervesnye rs

noridaramli on 12 January 2012 at 10:11 said...

hope smuanya bjalan lancar....

ciksuen on 12 January 2012 at 10:24 said...

pzah: i senanye masih confuse rase contraction tu mcm mane? kalu rase mcm baby mengeras tu kire contraction ke tu ek?

ciksuen on 12 January 2012 at 10:25 said...

tu la kan? i skg ni mmg da start cuak2 da. tp next week baru nk p antenatal class tu. keke,,lmbt gler kan? he

ciksuen on 12 January 2012 at 10:25 said...

iye dear~ nervous jugak!

ciksuen on 12 January 2012 at 10:25 said...

mudah-mudahan la kan...thanks~

amal on 12 January 2012 at 11:43 said...

huuu cuak2 jugak rasa. erm haritu saya ada ty sorang akak kat rumah ni contraction tu cane. dia kt mcm senggugut tu. bezanya kalo senggugut bese kat atas ari2 tu je kan. ini sakit satu perut... kalo org x bese senggugut time pe0d mungkin susah sketla nak tau. wallahualam. ape2 pun saya rasa kena alami sendiri baru tahu huhu

Hafizah on 12 January 2012 at 12:26 said...

aku dl pn confuse. tp lain skit rase contraction yg ko biase rase skang dgn contraction dh nk bersalin nnt. skang klu mngeras tu die punyer level tu setare je kn.contraction btol2 kang tahap pengerasan die tu meningkat.ibarat mase doc nk cek tekanan darah tu.die pam skit2 smpai ketat kt tgn kite.dr perut mbawe ke blkg. huhu..ssh nk explain.fhm x?

ciksuen on 12 January 2012 at 12:38 said...

oo..mcm boleh imagine. tp kene rase sendiri baru leh paham. he

ciksuen on 12 January 2012 at 12:39 said...

i kalu period senggugut xteruk. tp boleh imagine la sakit die mcm mane. ok2..at least bertambah sket knowledge. boleh la beza-bezakan nnt.

anis on 12 January 2012 at 15:28 said...

Saya hanya sakit pinggang, sampai nak bersalin baru ada keluar darah sikit. air ketuban pun doktor pecahkan, sekejap je sakitnya. tulah pengalaman tak boleh dilupakan, rasa Sakitnya, dah lupa sebab dah 3 thn berlalu

ciksuen on 12 January 2012 at 15:52 said...

wah anis. mcm mane la plak tanda i nk bersalin nnt ek. tu la..lain org, lain experience nye kan?

ibuhebat on 12 January 2012 at 17:39 said...

Dun worry too much... Terima je seadanya bila tiba masanya :) Yang penting sekarang ni doa doa dan doa. akak dulu anak ke2 dan ke 3 amalkan baca surah Yasin setiap malam.. dan doa mohon Allah permudahkan dan selamatkan semuanya.. :)
Jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com

ciksuen on 12 January 2012 at 19:35 said...

tq akak~ tu la..ramai gak org pesan suh relax2..insyaAllah lebih mudah nnt.

Post a Comment

Newer Post clear:both; Older Post Home
 

Ciksuen'S Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez